TALLER DE METEOROLOGIA
L'ATMOSFERA:

Fa uns dies a socials vam parlar de l'atmosfera, i ens van explicar que l'atmosfera son gasos, i que una majoria es nitrógen. Per explicar-ho d'una forma més divertida el Cesc ens va fet quatre experiments per ensenyar-nos més sobre l'atmosfera:
EXPERIMENTS:
PRIMER EXPERIMENT:

SEGON EXPERMINENT:


El Cesc va ficar un globus dintre d'una ampolla de plàstic buida, i l'haviem d'infalr, van haver alguna persona que si que ho va aconseguir, pero altres persones (la majoria de les persones que vans ortir a intentar-ho) no ho van aconseguir. Aixo pasaba perque la ampolla tenia un petit forat que el Cesc no ens havia dit que tenia, llavors si ell no volia que el glous s'infles, simplement tapava el forat amb el dit, però nosaltres no sabiem res. Si el deixaba destapat siq ue aconseguiem inflar el globus, perque l'aire que hi havia dins de la ampolla s'escapa per el forat i li deixa espai al globs per que es pugui inflar, en canvi quan el tapava noe s podia inflar perque dins de la ampolla ja hi ha aire i dons quan nosaltres bufem al globus encara que bufem molt, no s'infaria ja que la botella ja està plena i no es pot fer més gran el globus.
QUART I ÚLIM EXPERIMENT:

EL SOL:
L'altre dia a Socials vam començar a estudiar el sol, per explicar-nos d'una forma més divertida, vam fer cuatre experiments.
També vam jugar amb els colors, per aixi saber el perquè el cel es blau.
Primer experiment :

Aqui deiox una foto que no està feta per mi.
Segon experiment :

Vam fer l'experiment amb un globus, vam anar a la terrasa de l'escola i alguns companys van ompir els globus que eren de diferents colors, blanc, negre, després va agafar una lupa, i ens vam ficar al sol, es adir on tocaba el sol, vam agafar una lupa i vam enfocar al globus blanc, no va pasar res, vam estra una estona i tampoc va pasar res. Després vam fer el mateix però amb el globus negre, i aquell no va durar gaire bé res, només uns segons després de ficar la lupa a sobre del gobus, va explotar, aixó pasa perque el color blanc te molts albedos, que es el que fa que els colors clars, més en el blanc, no agafin molta calor, es a dir que impedeixen la calor. Per aixó es que en el globus de color blanc no peta, perquè encara que hi hagués sol i calor els albedos impedeixen el calor de forma que la goma del globus no peta. Però en canvi el color negre gaire bé no te albedos, per aixo es que no hi ha res que impedeixi la calor cap el color negre. I explota per la calor del sol.
La llum es de color blanc, pero quan insideix amb un a molecula de l'espai hi ha un color que es desvia que es el blau.
TERCER EXPERIMENT:
Amb aquest experiments vam aprendre el perquè fa més fred als pols.
Per fer-lo vam nesecitar:
-Un globus
-Una llanterna
El globus representa la terra i la llanterna representa al sol. Els pols estan el en extrems dels globus, es a dir a la part d'adal i a la part on estaria el nus del globus. La llum va molt més dirigda al centre del globus que als pols (els extrems dels globus), es per aixó que la llum del sol (la llum incluint la calor que fa el sol) no arriba tant bé als pols i es per aixó que no fa tanta calor per lo tant fa fred.
L'efecte de l'experient està en que si movem la llanterna cap a dal, es a dir inclinant-la una mica, veurem com la llum es "difumina" i no dona tanta llum a l'extrem del globus.
LA PRESSIÓ ATMOSFERICA:
A Socials hem fet uns quans experiments per entendre que és la presió i com actua en diferents casos.
La presió es la força que exerceix un gas, un líquid o un sòlid sobre una superfície. Es a dir que TOT pesa, encara que no ho sembli fins i tot l'aire pesa, aixó ho podem comprobar molt facilment, si aixequem el braços de manera horitzontal i estem una estona així, acabarem cansant-nos d'estar a,b els braços aixecats, aixó es perquè hem estat aguantan quantitat d'aire. L'aigua també pesa, aquest es més obvi, de vegadespensem que no pesa quan hi una quantitat petita, però sempre pesa.
Primer experiment:
A aquest experiment el vam anomenar "es mouen sense tocar"

En aquest experiment el Cesc va utilitzar dues llaunes de refresc en aquest cas de Fanta i de Coca Cola encara que la marac dona igual
Va utilitzar aire, va col·locar les llaunes juntes però no del tot, es a dir a una mica d'espai entre elles.
Després va bufar entre les dues llaunes i es van moure, es van ajuntar. Aixó pasa perquè entre mig de les dues llaunes hi ha un quantitat d'aire, si bufem estem treient el aire del mig, es per aixó que tenen lloc per ajuntar-se.
Segon experiment:
Aqui ens van ensenyar que la presió actua en totes direccions.
En aquest experiment vam utilitazr un got de vidre, i em sembla que era un tap gran d'algo.

PERQUÈ?:
Aquest resultat l'obtenim amb la presió com ja he dit. Es perquè a part d'haver aigua en el got, també hi ha aire, encara que no el veiem, està allà, dons quan el tapem, no només tapem l'aigua sinó que també incluim a l'aire amb l'aigua (d'una forma més senzilla, el got està ple).
I al haver tanta presió amb l'aire aconsegueix que el tap no es caigui de tal manera que l'aigua tampoc cau.
Tercer experiment:
Aquest experiment diria qeu va ser elmeu preferit del tema de la pesió.

QUE NESECITAVEM:
- Un ou dur
-Una gerra/ampolla
-paper
-encenedor (foc)
Com ho vam aconseguir?:

EL VENT:
A Socials hem cambiat de tema i en la classe anterior vam estudiar i fer uns eperiments sobre el vent, i l'aire. El Cesc va començar fent un moviment amb el dit i ens va preguntar que que estaba fent, tothom (jo inclosa) vam dir que només estaba movent el dit, però el que en realitat estaba fet, era moure l'aire, i quan mou l'aire produeix vent, no el notem però el provoca. Es a dir que el vent es l'aire en moviment, o es el que crea, per dir-ho aixi.
Per entendro d'una forma més senzilla o més interesant, vam haver de fer dos experiments a casa i a classe en vam fer un.
Primer experiment (a classe):
Aquest no va ser ven bé un experiment, jo crec que fa servir per que el Cesc volia que veiesim de quina direcció ve el vent desde el nord i desde el sud. Per aixó va agafar una pilota (crec que de tennis) i als pols es a dir al nord i al sod va escriure nord i sud, i al seu costat va fer dues fletxes, i va començar a donar-li voltes, sempre al mateix sentit, per veure si notavema algo extrany, o algo que ens soprengués, al principi ningú va notar res, jo tampoc, el que era extrany o el que ens volia fer entendre es que les fletxes, tot i que la pilota gira en la mateixa direcció, les fletxes anaven contrariament, es a dir, que no anaven en la mateixa direcció, aixó representava que el vent no va en la mateixa direccio en el món, amb aixó vull dir que depen on estiguis el vent et vinsra d'un lloc o d'un altre. En la part que fiacva sud venia de la dreta i en la part que ficava nord venia desde l'esquerra.
Segon experiment:
Aquest l'he fet a casa, consistia en agafar una ampolla de plàstic petita, que tinguesim a casa fer-li un petit forat, per exemple amb una agulla, pero més gran que només una agulla, obviament, la ampolla ha d'estar sense aigua, i l'haviem de ficar una mica de celo al forat i deprés deixarla a la nevera sense el tap durant 30 minuts (mitja hora) deprés de que hagin pasat els 30 minuts, l'haviem de treure, ficar-li el tap i deixarla fora de la nevera durant uns altres 30 minuts, pasats els minuts, agafar l'ampolla i aproparla a la nostra cara, treure-li el celo i el Cesc ens va dir que algo havia de pasar.
Jo he fet tot el procediment, i l'únic que he notat a sigut molt poc d'aire, quasi que no l'he notat.
Aixo pasa perque l'aire fred de la nevera enfreda l'aire que ja te la ampolla i al treure-la de la nevera i ficar-li el tap i després treure-li el celo l'aire que surt del forat es fred, surt l'aire perque quan he tret el celo l'aire calent de l''ambient entra a l'ampolla i fa que l'aire fred surti.
Tercer experiment:
Ha sigut el que més m'ha costat d'entendre, he tingut que buscar informació sobre aquest experiment per internet per poder entrendre-ho. Per fer-lo he nesecitat
-un fil
-una nevera
El experiment consisitia en agafar el fil que tingusis i ficar-lo per la part de dalt de la nevera, dons esperar uns segons i seguidament, després d'esperar una estona l'haviem de baixar i veure que passaba o si paseaba algo amb el fil. El que jo vaig veure va ser que quel fil quan estaba a dalt de la nevera es movia cap a la dreta, aixó pasa perquè la nevera per dins està freda i l'aire de fora de la nevera, i quan obrim la nevera l'aire calent vol entrar a la nevera, i l'aire fred surt, l'aire calent sempre pasa per sobre, i com que el fil ja estaba acostumat al aire calent, quan l'aire ferd surt, l'aire provoca el vent, i al sortir, amb el vent fa que el fil es mogui.
Passa el mateix quan movem el fil cap abaix, però cap al sentit contrari, perquè ara el fil està a sota.
FER UNA VELETA:
Avui hem fet l'experiment de la veleta, consisteix en crear una especiè de fletxa i aixi sapiguer d'on ve l'aire.
Aquest treball l'he fet amb la Miriam i aquest a sigut el procediment:
Materials que hem nesecitat:
-Una agulla
-Tisores
-Pegament/cola
-Carpeta de manila
-Palleta
-Plastelina
-Un plat de paper
-Un llapis amb goma


Per fer-lo només vam tindre dues complicacions, i es que per fer el que es la fletxa, la part de la fletxa que et diu cap a on apunta, dons ens va costar dibuixar-le però al final entre la Miriam i jo o vam aconseguir i ens van quedar així:

La palleta servira per fer de fletxa, i després de ficar-la a sobre de el llapis per la part de la goma, li vam clavar l'agulla, de manera que va quedar a sota del tot la plasttelina, fent de base, a sobre el llapis, que aguanta la fletxa, i a sobre del llapis la fletxa, que es la palleta amb la fletxa que hem fet abans.
Un cop fet aixó hem de agafar el plat de paper que tenim, i dibuixar com si fos una bruixula, de manera que quedes indicat el nord, sud ,est i oest. El vam ficar amb rotulador permanent negre i en mig de la "bruixula" li vam ficar el que vam fer abans (la fletxa amb la plastelina).
El resultat ha sigut bo, però no fa vent, per lo tant no hem pogut veure d'on ve l'aire, però si que gira.
Aqui et deixo un video del procediment de la veleta i al final del video està el resultat final, encara que no gira per l'aire el vam fer girar bufant:
LA TEMPERATURA:
Primer experiment: LA CAPSA MÀGICA:
Abans de fer l'experiment, el Cesc ens pregunta què pasarà quan fiqui l'espela en el forat d'adalt i després en el forat d'abaix.
Abans de fer-ho a encès una vela petita i li a ficat una caixa de cartró amb un forat a sobre, de manera que quedi la vela a dins de la capsa i la capsa només te dos forats. El que ara farà el Cesc es ficar una altra vela primer per la part on està el forat a dalt, i després per el forat d'abaix.
Jo crec quen el que pasarà serà que la vela de dins s'apagarà.


Segon experiment: LA LLAUNA SALTARINA:
Abans de fer l'experiment, el Cesc ens a dit que fiquem el que creiem que pasarà quan el Cesc li fiqui foc al costat de la llauna (de CocaCola) que està a sobre de un plat amb aigua. Jo crec que l'únic que pasarà serà que la llauna es cremarà per la part en la que el Cesc fiqui el foc amb l'encenedor. El que ha pasat a sigut que qaun a ficat el foc al costat,la llauna a començcat a axecar-se una mica per un costat i sortien algunes bombolles, que era l'efecte de la temperatura.
LA HUMETAT:
LA LLAUNA QUE SUA:
Avui hem fet dos experiments a classe, amb el primer hem agafat una llauna de coca cola buida
i a dins de la llauna li hem ficat gel entre tota la classe. Després el Cesc li a ficat sal a dins de la llauna amb el gel i a sigut com si la llauna hagués començat a suar. Amb aquest experiment ens volia ensenyar com l'humetat actua, ja que normalment el liquid quan fa calor s'evaporitza, dons ara anavema fer i comprovar el contrari, es a dir, com el vapor (aigua evaporitzada) es transforma en liquid. Es exactament el contrari, si per l'altre utilitzavem calor, ara utilitzem el fred. Aixo pasa perque en l'aire normal i corrent ,es a dir l'aire que respireme encara que no ho sembli hi ha aigua evaporitzada, i dons quan la temperatura baixa molt bruscament, el vapor, es torna a converitr en liquid. Per explicar-ho mes facilment, et fico un exemple d'un congelador, quan li figuem aigua i la deixem molta estona es converteix en gel, perque la temperatura a estat tan baixaa que s'ha congelat. Dons es algo semblant amb la llauna el gel i la sal, quan fiquam gel, el gel "congela" el vapor de l'aigua es a dir que el vapor deixa de ser vapor i es converteix en aigua (el liquid) pero no te el suficient ferd com per congelar per complet l'aigua que ens a quedat del vapor, aixi es com es crea l'humitat, perque el vapor es converteix en aigua liquida i es queda en algun lloc en aquest cas la llauna.
LA PINYA QUE S'OBRA I ES TANCA:

a ser aixó:
Avui hem comprovat que havia pasat, i quan he anat a veure com estava la pinya estava totalment tancada, aixó pasa perque quan la pinya detecta que hi ha aigua, intenta protegir als pinyons que hi han a dins seu, per aixo es tanca. I quan la treiem de l'aigua després d'una estona es tornarà a obrir perque ja detecta que no hi ha cap perill.
NUVOL DINS D'UNA AMPOLLA:
Avui hem fet un experiment per crear un nuvol a dins d'una ampolla de plastic. El experiment consisitia en que dins de l'ampolla hi ha una mica d'aigua i li haviem de ficar alchol de manera que disn de l'ampolla quedin l'aigua i l'alchol barrejats. Després també hem nesecitat una bomba d'aire que hem utilitzat per ficar-li presió a l'ampolla i per a que l'experiment ens funcionés.
Primer m'he fixat en que el tap de l'ampolla tenia un petit forat que seria el loc per on ficariam l'aire (la presió). Per crear el nuvol hem ficat molta presió a dins junt amb l'aigua i l'alchol i veiem que l'ampolla s'anava fent una mica gran per l'aire, dons després d'una estona ficant-li aire, el Cesc ha tret la bomba 'aire i l'ampolla a sortit disparada cap al costat per accident. Ho hem provat mes cops i finalmet a sortit bé. La impresió era de vapor dins de l'ampolla, i quan el Cesc treia el tap (encara que de vegades no calia que el treies perque ya havia surtit disparat) el nuvol també sortia de l'ampolla i la clase olorava a alchol.
Explicació: Hem necesitat l'alchol perque co que l'alchol s'evapora bastant més rapidament que l'aigua, quan l'alchol s'evapora, les moleculas de l'alchol s'enganxen en les pareds de l'ampolla, i al ficar tant d'aire, fa que les moleculas es moguin molt, de una forma que gairebé no caven, dons quan li hem tret la bomba d'aire es lliberen i l'aire s'enfreda de manera que l'alchol amb l'aigua es condensa i es creen les gotes que creen el nuvol dins de l'ampolla. Explicat d'una altra forma, que l'humetat de l'alchol que ja s'havia evaporat, s'ha condensat per l'aire fred i ha creat l'especie de nuvol.
Aqui et deixo un video de com una nena fa el mateix experiment però només amb alchol:
https://www.youtube.com/watch?v=H3xwwsy5pmM
NUVOL DINS D'UNA AMPOLLA:
Avui hem fet un experiment per crear un nuvol a dins d'una ampolla de plastic. El experiment consisitia en que dins de l'ampolla hi ha una mica d'aigua i li haviem de ficar alchol de manera que disn de l'ampolla quedin l'aigua i l'alchol barrejats. Després també hem nesecitat una bomba d'aire que hem utilitzat per ficar-li presió a l'ampolla i per a que l'experiment ens funcionés.
Primer m'he fixat en que el tap de l'ampolla tenia un petit forat que seria el loc per on ficariam l'aire (la presió). Per crear el nuvol hem ficat molta presió a dins junt amb l'aigua i l'alchol i veiem que l'ampolla s'anava fent una mica gran per l'aire, dons després d'una estona ficant-li aire, el Cesc ha tret la bomba 'aire i l'ampolla a sortit disparada cap al costat per accident. Ho hem provat mes cops i finalmet a sortit bé. La impresió era de vapor dins de l'ampolla, i quan el Cesc treia el tap (encara que de vegades no calia que el treies perque ya havia surtit disparat) el nuvol també sortia de l'ampolla i la clase olorava a alchol.
Explicació: Hem necesitat l'alchol perque co que l'alchol s'evapora bastant més rapidament que l'aigua, quan l'alchol s'evapora, les moleculas de l'alchol s'enganxen en les pareds de l'ampolla, i al ficar tant d'aire, fa que les moleculas es moguin molt, de una forma que gairebé no caven, dons quan li hem tret la bomba d'aire es lliberen i l'aire s'enfreda de manera que l'alchol amb l'aigua es condensa i es creen les gotes que creen el nuvol dins de l'ampolla. Explicat d'una altra forma, que l'humetat de l'alchol que ja s'havia evaporat, s'ha condensat per l'aire fred i ha creat l'especie de nuvol.
Aqui et deixo un video de com una nena fa el mateix experiment però només amb alchol:
https://www.youtube.com/watch?v=H3xwwsy5pmM
m'ha agradat molt com heu documentat l'experiment de l'aparell
ResponderEliminaraquí si que es veu treball i esforç
ResponderEliminar